My Mr/Mis V.V.I.P ma Friends Forever

LETs : Exchange Links !!

Friday, May 27, 2011

Petir berdentum jua



baru malam tadi LT bicara tentang KLIK : diari si andalusia...
hariini pagi ni.....petir berdentum jua..
berat hati ku untuk menerima hakikat...
lepas ini semua akan berubah...dalam keluargaku..
sudah ku usaha akhirnya...telah berlaku juga
perkara paling dimurkaiNYA...

ya ALLAH kau tabahkan hatiku..
dengan ketentuanMU

segala berlaku...aku kaku...
aku terpaksa berdiam kerna dikutkan
mungkin lain yang akan jadi...
hurm...dengan mood PMS...plus with this shit thing..
it really make me apart....WTF
tired tired....try to holding on..
everything will be better in future..

aku tak mahu menyebut..
aku masih berharap ade jalan penyelesaian..
jalan kedamaian....rapuh nya langkah aku..
namun soal rumah..is rumah..
kerja is kerja.......
makan pun takde selera.....




Dalam sayu hati ku beradu..
Dalam sendu ku berlalu...
Petir berdentum bertalu-talu..
Lidah ku terkedu aku terpaku...


Senyuman manis tampak berseri..
Menjadi penawar penyeri hati..
Hati yang sepi siapa yang mengerti..
Yang pergi tetap pergi..
Yang hilang tak mungkin berganti...

by LT 27.may.2011








notakakikudibibirmu

masih mampu tersenyum....
dalam hati hanya tuhan yang tahu..
langit tidak selalu cerah...



Diari si Andalusia







andalusia..???anak dara lanjut usia....


andalusia itu aku...
jangan pernah dirimu mencerca..
aku diriku...dan hidupku...
kerana...
dirimu bukan aku..
aku insan pernah terluka..

pernah merasa bahgia nya cinta...
namun cinta yang kudamba..

hanya mainan dunia...
ku tinggalkan demi sebuah kehormatan..
ku pergi mencari kedamaian dalam rintihan...
kiniku sendiri menyusuri sebuah perjalanan...

mencari kekuatan dalam kelemahan...



Isu : Kenapa tak kahwen lagi...?
huhu agak taboo ~...
tapi...umur sudah meningkat yg seswai utk kahwen sudah
melepasi...tapi spt LT kata LT masih membina kehidupan..
rase lagi 2-3 thn lagi...tapi kalau tahun depan LT no komen lah
heheh...calon pun xnampak batang hidung lagi...puas LT
dop tgk dalan pnggan pak belalang hehhe.....
alahai omak kahwin kan aku...hahah
byk benda mahu PK....kalau hati aku suka..
makayah LT tk suka pun tak ley gak....
kerja : nampaknya eic aku tuh takde lah...
segarang pun seperti dicanang..tapi aku lega
aku dah bagitau kelemahan aku...
cinta : ntah no komen..
awk rindu saya tak..???..^^ does anyone really care...
lagu : hanya ingin kau tahu - republik
Mood : happy org puji senyuman manis...@tempt keje ,,,
kembang je rase hahah....walaupun rase tipuuu je tuh hahaha
to be continue ley>> heheh


sayang LT???? JOM layan....





notakakikudibibirmu

hapy bufday buat my fren Nonoi...
semoga panjang umur dan murah rezeki....
tahniah kechix..bakal menjadi seorg isteri..
sape dia..dia teman mase dip..
sgt funky...kowang google je ..

jalan cerita semua org tak sama..

Wednesday, May 25, 2011

I NEED YOU



mood : undecided
listen : hanya kau yan mampu by aizat...
picture : creadit to pon zi...@ google..
about love : i do hope i'm ur TASTE...

ntah napa air mata berderai bila dengar lagu...
cinta dalam hati...by UNGGU....
bila mana lirik nya menyentuh part...

'' Mungkin ini memang jalan takdirku ..
Mengagumi tanpa dicintai ...
Tak mengapa bagiku asal...
kau pun bahagia Dengan hidupmu"

mungkin dia sengaja menjauh...dengan cara dia sekarang..
tapi tidak mengapa lah...asalkan aku tahu...rutin dia...
i juz wanna know...ya....i do STALK ur PROFILE...
i do see ur PICTURE tanpa JEMU....
semalam naga...telah megakui...heheks
tapi aku..masih...berdegil hati...
mungkin dia faham aku.....
aku yakin dia tahu aku......
musuh terlalu dekat adelah DIRI aku...

keje...bz....lusa store manager lame mahu masukk
dan dia adelah pompuan...huhukk dengar kata..
dia suke sound org...aku harap aku tak menjadi mangsa...
angin tak tentu pasal...sebab kalau ia benar2 terjadi..
dah tentu pasal aku bagi notis 24 hr....ikut ckp ayah aku eheh..
aku ley time teguran tapi ade cara....kalau sampai
menjatuhkan air muka...for sure...aku ade
pendirian tersendiri...sebelum aku jumpe dia aku
tak ley JUDGE...so nantikan jelah...hope positif lah..
sebut pasal keje aku rase mo berhenti...
ade sebab yg munasabah untuk aku berhenti...
tapi tgk lah...yang penting sekrg aku mau
amik lesen...kereta.......huhukk..(T.T)



notakakikudibibirmu
perjalanan org lain dah lama bermula..
aku bawu bermula....
dan doakan semoga....
ade sinar kebahgiaan dariNYA..
tabahkan hatiku...
dalam menempuh dugaanMU
please STAND by me
if U CARE about me..
WATCH over ME..

amin...





Monday, May 23, 2011

Do want BED me or WED me ...





one Of Big question that i wanna ask....
but it becomes one question that afraid to ask....
but secretly want to....
That's rite ,despite all evidence there other important matter...
that i must settle down 1st....
yes i like being in relationship..but how far can it go...
i have been in relationship that bad romance....
they wanna my virginity as a prove...
huh sigh ~why it that so..?...
nowadays people doesn't care anymore...
its not the biggest issue of love query ...
zaman sekrg Ms Jan and Mr Dude agi meletop and terhangat
di pasaran..haha
but as for me...even some people call me...
a bimbo...cuz still being protective even im free hair ahaks...
so what...?
i love my religion...
"thats" ma pride..
ma family honor



doesn't mean when i'm not wear a hijab i'm a bad person...
people cannot simply judge people by its cover or being sarcastic...
we back to the topic....
do u wanna bed me or wed..me???
its a hard question....but it will hard for me,...
if there is no trust ....honesty....
well i juz
wanna share this..my babbling GOTCHA!




kowang pernah rase tak
kadang2 bila kita undur diri
orang lain masuk LINE
dan bertemu jodoh ...
akibat dari kita yang
mengundur diri...????
bagi aku...dari konteks pertemuan online..
kita ditakdirkan ada jodoh PERKENALAN
tapi jodoh PERTEMUAN ini semua urusan DIA..
lagipun zaman sekarang batasan kesibukan
tak boleh dijadikan alasan..
ini point view aku lah...sebab ade gak kes
kawan2 tertanya tentang pertemuaan online boleh
ke tak dipercayai...bagi aku tiada mustahil..
pada zaman ini yang penting USAHA dan jangan
memberi sepenuh kepercayaan ..take UR time..



سُبۡحَـٰنَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلۡأَزۡوَٲجَ ڪُلَّهَا مِمَّا تُنۢبِتُ ٱلۡأَرۡضُ وَمِنۡ أَنفُسِهِمۡ وَمِمَّا لَا يَعۡلَمُونَ (٣٦)

"Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya." (36)

Surah Ar-Rum: ayat 21


sabda NABI MUHAMMAD

"Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada Sunnahku, dia bukan daripada kalangan umatku"

(riwayat Al-Bukhari)

Antara nas Hadis Baginda yang lain yang sangat memberikan galakan kepada golongan remaja yang mampu supaya berkahwin demi menjaga agama dan kehormatan diri ialah sebagaimana sabda Baginda yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang bermaksud:

"Wahai pemuda-pemuda, sesiapa sahaja diantara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri"

(riwayat Bukhari dan Muslim)



mari renung2 renungkan ....



Ada yang mengatakan perkahwinan ibarat pertaruhan.
Ada pula yang mengatakan perkahwinan ibarat percaturan.
Ada yang memberikan definisi perkahwinan sebagai perkongsian hidup
dua hati yang berasal daripada dua keluarga yang berbeza segalanya..
Apa pun perkahwinan itu adalah suatu ibadah...
Jadi di mana dan kemana arah perkahwinan itu mesti jadikan dia ibadah,
samada bahagia yang kita tempoh atau derita yang kita rasai...
Jika kita bahagia, kita bersyukur,
jika kita derita, kita bersabar,
semua nya ada jaminan dan ganjarannya
insyaALLAH







notakakikudibibirmu ...





~ masih mencari kesempurnaan MySpacediri sendiri
sebelum menjadi seorang isteri or ibu ..



ohhh yeh persoalan nye tuk laki2 kat LUAR tu



DO you wanna BED me MySpaceor WED me..



sile isi borang kahwen komen kat bawah macam bese...



akan di pertimbangkan amikkira komen anda ...


time kaseh MySpace


syg LT...
jom dgr lagu ni...




someday....someday...one day...i'll met ....

Saturday, May 21, 2011

Secret Love





Cloudy skies…
Starless nights….



And …..



I was ALONE



walking alone on my way
….before I found YOU..



In fact we never seen each other….



but.. my mind has drawn beautiful images of YOU


in my heart, you may be FAR away but...


love brings you close to my heart…



yes…



I will always think of you
I will always miss you
I will always be there for you
I will always care about you
I will always respect your decisions
To bad you don't know I'm alive….







notakakikudibibirmu


I just hope that you miss me a little when I'm gone

Friday, May 20, 2011

Life as Retail Management Trainee Part 3



hari2 bukak kedai...
takpun tutup kedai...
lokasi biarlah rahsia...
urmm.
aku masih BLUR...
tengok no.jadi pening kepala ku ini...
tengs pada yang mmbantu aku.
tengs to ALLAH....dia
yang mengerak kan hati mereka..
untuk konvo ku..
pagi2 dah dpt sms...fromm hehehks...
sweet....sgt....wishes from sum1 adorable...
tengs....! Q

notakakikudibibirmu

still looking other job...

Sorry...and sorry...again..



U’ve said….

Sorry for the hopes,
Sorry for the dreams,
Sorry for the words,
Sorry for the flashbacks and all the memories,
Sorry that we speak,
Sorry for this sorry,
And sorry for that….

Bla..bla..bla…..

But..

I can't go on without you.
It's sad, really.
I need to be with you.
I need you near.
But the space is taken by someone else.

I don't want to be over you...
I don't want to lose you... I don't want to be alone.

But.. I still can't let go…

Even if I end up broken hearted..
I won't lie…
I don't wanna hear goodbye
cuz forever it will make me cry….




Notakakikudibibirmu

Everything I had wanted to stay..
Left unspoken,
too afraid to speak from my heart..
not now...mybe..

Tuesday, May 17, 2011

Hari Bersejarahku ,,,part2 ...


nih ah hari ..nya
hehhe..majlis istiadat
konvokesyen uitm ke 74
nak bercerita tapi LT penat lah
samb nanti..

Saturday, May 14, 2011

Hari Bersejarahku ,,,


esok ade majlis..
majlis yg lama ku nantikan...
bertahun2...walaupun tak semeriah
orang lain..ku bersyukur..
ku ditemani
dan masih lagi bersama dengan
kedua org tuaku....
semoga selamat sampai
selamat pulang..
selamat semua amin...

gambar???
akan dipaparkan..dalam masa
esok...or lusa..
nantikan
majlis....ku..:)...

Tuesday, May 10, 2011

Serabut...




serabut..
dengan hari yang bakal tiba..
kan best aku ade abang...
at least aku ade tempat nak mengadu..
at least...kowang tak menjadi
mangsa....aku yang ingin
merasa sedikit kasih syg...
harap sgt dapat pertolongan
dan percaya pada aku....
hmm sigh..!

mr24hrbz..bawu lik
dari offshore..bz tul
suke bebel mcm biase...
kitaorg dah kenal 4thn..
dari zaman dip...
tapi dua2 sgt2 sibuk....
(alasan)

mr.kacak still care..for me
as fren...dia tahu aku
nih manja orgnya..hehe
tengs..! dude...at least
u understand me
the way i am....

ps: dah tahu siapa dari SK...


notakakikudibibirmu...

still looking for other jobs...

Sunday, May 8, 2011

Life as Retail Management Trainee Part 2


sambungan dari...
ma life as RMT part i KLIK

Tak banyak yang LT nak bicara...
soal hati bukan hal yang utama...
apetah lagi...ape yang kita
nampak semua hanya...
sandaran..

Banyak benda belajar..
kadang2 otak nih sudah tepu...
nak kena hafal..function...
bila dapat barang dari DC ( distribution centre )
'' ntah betul ke tak...aku xsure maksud DC "

harini last promotion for 2 days offer
aku dah rembat benda yang aku beli
tisu muka clean clear...yang kaler biwu..
hehehk syiok...semalam tgk beg SEED
rase mcm nak beli...tapi
nak belikan handbag tuh emak..
sbg ganti bufday dia LT takde duit..
adik kata mak suka...
and terharu hehe..:)
urmm lega berbaloi lah
jalan kaki....g jauh2...hahaks..
fyi : aku tak mampu lagi nak miliki
kereta...bawu mula hidup...
pelan2 lah...

'' ya ALLAH tabah kan hati aku dalam
menghadapi cabaran yang mendatang .."

seronok harini kaco dak kechik
customer bawu 3 tahun petah sungguh berbicara
LT faham sikit2 bahasa cine..
dulu suke gile tgk cite cine ...
kawan dgn dak cine...
faham tapi nak balas balik
tak boleh heheh

.................

malam nih hati rase resah....


sekadar renungan....
diri sendiri...


Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
.

Hiasilah hatiku, peribadiku dan seluruh kehidupanku dengan rasa kasih dan sayang serta mahabbah. Baikilah tutur kataku, lisanku dan gerak lidahku supaya tidak mengaibkan orang lain.

Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang Maha Lembut.

Peliharalah akhlakku dan adabku di mana sahaja supaya aku dapat memelihara diriku sebaik-baiknya. Pimpinlah aku untuk membentuk bunga-bunga akhlak yang harum tatkala orang lain memandang rendah dan membenci aku, Ya Allah.

Ya Allah,

Dalam kesunyian malam ini, aku bangun untuk bersujud dan menghadap-Mu. Aku menyerahkan seluruh jiwaku kepada-Mu. Jiwa hamba mengharap perhatian dan ehsan daripada Tuhannya. Ya Allah, hatiku amat resah, gelisah dan meronta-ronta kerana ujian kecil yang Engkau berikan ternyata umpama batu besar yang menimpa seluruh badanku. Tidak terdaya untuk aku menolak jauh-jauh batu besar itu. Ya Allah, Tuhan yang Maha Mendengar, dengarkanlah.

tabahkan hatiku...

Amin Ya Rabbal ‘Alamin



notakakikudibibirmu :

kalau tak komen...
tak semestinya tak JEJAK..
masih mencari..jejak yang
hilang...
''hoping for better me
and for better future... ''



Mumble LT





As i lay on the ground ...
and try look up at the cloudless sky...
to stop myself from starting to cry...
I swear I will be okay....

My mind....
keep tellin' me ...
wasn't I'm blind...
This love I couldn't find..
This heartbreak I couldn't bind..
This guy I thought was mine...

yet...
I'm still miss you with all of my heart
I really wish it wasn't so
I can't see myself without you..
But I have to let you go...
but i'm still...
Wishing you were here with me...
But only in my dreams are you mine to keep ...


notakakikudibibirmu

sometimes...
Words can't express the feelings
juz a Sleepless nights n' lonely tears....


Saturday, May 7, 2011

Life as Retail Management Trainee Part 1



Assalamulaikum...

salam buat semua...
lama tak update tentang diri ini...
sudi kiranya maafkan diri ku...
hehe..Oops terskema....LT nak berterus terang....
sekarang...LT buat apa....kalau kowang nak tahu....LT
adalah salah sorang graduan....1st mahu mintak maaf kat fahmi....
hope dia bace.....LT baru menamatkan pengajian dlm bidang TET...
tidak mahu bergelar graduan tanam anggur...
setelah dapat interview...LT terima...tawaran kerja
...di ibu kota
berkerja sebagai..Retail Management trainee...
Location rahsia....kalau diikutkan memang LT..
sudah lari dari bidang LT

tapi dia still berkaitan dengan customer service..
so takdelah lari sgt.

susah nak cari keja...so LT time je lah...hurm
tapi still mencari ..dan berusaha....hurm LT bukan dak pandai
and D bomb....2 be honest....cgpa pun tak gapai 3...tapi LT dah berusaha..
juz its not ma luck....( ayat pujuk hati yang lara )
LT ikut flow je sekarang...tentang gaji..pulak...
boleh lah setakat nak hidup....:)
kena bahgikan ape yang patut....nak demand tak boleh...sgt..
tapi tahu tak ape yang best.....jadi RMT...dalam receipt ade
nama sebenar LT...
kalau customer nak buat return barang etc....
dulu mase habis sekolah tak pernah jadi cashier...skrg
LT dapt jadi .hikhiks...selain tu LT adalah pembantu kepada
store manager...outlet...
...cuma keje nih penat...shift...takde masa....
semua limited.......byk benda nak kena tahu...
dari segi operation....sbb LT jugak salah sorang Key Holder..

nanti LT sambung lagi eh....setakat ni..
( kalau rajin )



OOops : lupa pulak...LT nak ucap selamat hari ibu...
hope ma mum suke Beg yg LT belikan...penat LT
berkejar jalan kaki dari medan tunku ke sogo..
....esok nk suprise...heheh....
tak silap 8 may .....ade mcm2 pendapat ttg hari ibu..
tapi bagi LT...niat LT....mmg wajar ade hari ibu....yg disambut
semua org....tapi ape salah bgi dia rase dihargai,...

Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: "Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan." - (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan "Melihat Ka'abah". - (Riwayat Abu Daud).

sumber copy ayat atas dari sini ...:JOM KLIK.. from billy...





notakakikudibibirmu....

saya bukan CIKGU...
saya bukan JURURAWAT
yang balik opiz hour...
.....
mungkin sy bukan yang TERBAIK...
dan sy tahu ada yang lebih BAIK...
untuk AWAK...
....




pssst : be strong...
for future outcomes...
LT ingat Mr F lawat LT
tapi bila PK balik....
LT salah org...huhuk
malunye..

Friday, May 6, 2011

Jangan Marah Dia...



Jangan Marah Dia...
kerana Hati ini tidak pernah...
membenci dia...
yang pernah memberi ..
warna pelangi....seindah mimpi..
walaupun sekadar persinggahan...
walaupun sekadar peneman....

Jangan Marah Dia....
kerana Fikiran ku tidak pernah...
membuang dia...
segala kata2 indah yang membuat diriku...
gundah...
yang membuat hatiku terpana...
tidak ku duga....
rasa tercipta...
kini membunuh jiwa...

Jangan Marah Dia....
kerana kasih dia bukan padaku....
Ku bersyukur...
ia hadir walaupun...
sekadar bayangan ...waktu

walau sekadar secebis ingatan....


sape sayang LT...
jum layan lagu bawah nih....
besh....





notakakikudibibirmu

hey hey kamu jangan marah
mood : aper aku tulis nih...
layan jerlah....nunite...

lagi 10 hari..

Thursday, May 5, 2011

SAYA SEORANG BLOGGER



salam buat semua...
semoga hari ini sihat..
LT mahu JOIN..
walaupun tak paham ape yg cube disampaikan..
nak tahu....sila KLIK

SAYA DAPAT BANNER NI DARI ...... www.santaibenashaari.com

Untuk mengetahui cara dan tujuan , sila klik SINI




notakakikudibibirmu

menyokong dunia bloggers ..
nak tahu disebalik tabir BLOG LT..
KLIK sini

Tajuk : BEN ASHAARI , AKU JAWAB SOALAN HUSAIRI ZULKIFLI




LAdy nak jawab soalan....
kamu....tentang perempuan...
sorry lambat..bawu balik...:)





1. asal diorang selalu buat keputusan guna perasaan??

  • sebab perempuan memang EMOSI org nya...dengan emosi...diaorg ade kelebihan menjadi seorang ibu ....cuma dalm membuat keputusan...kadang2 terburu2....
2. apa diorang bawak dalam handbag besar2?

  • seriusly nak tahu ke ni???? i OPEN jer cite...1st...PAD in case kalau emergency....during period...Perfume ..kenalah sembur...body adour penting...yg lain make up kot...
  • tapi...pssst actually kadang2 ade dompet je.....
  • nampak more STYLO...ade je trend...
3. apa yang diorang suka selain shopping??

  • bergosip....tapi ade suke bergosip bab current issue...cth : tentang artis...
  • tgk majalah fesyen....
4. apasal korang ni cun cun sangat ah skang?? =)

  • tak dapat nak jawab sebab kurang CUN.....kene jawab ke..???
  • seri ANAK DARA.....masih ade lagi (>.<) .....hihiks...~
5. ???

  • blurrrrr????
6. apa korang pikir pasal laki??
  • pikir ape....yang awk nak tahu....?
  • i wonder ape yang lelaki tengok bila nampak seorang gadis.....inner beauty kah????
  • or.....pretty looks...???all that matters????




notakakikudibibirmu....

layan jelah..peace...from lady D

Wednesday, May 4, 2011

Tajuk : BEN ASHAARI LELAKI vs PEREMPUAN



1st ....lama nya tak join...abg BA punye...segmen
2snd ....abg BA....LT dah vote for u.....
kawan2 blogger ku jum support abang BA sekali eh...
KLIK sini...tuk vote..
untuk join segmen nih KLIK sini..


Apakah persoalan yang sering bermain ..
di kepala otak anda mengenai lelaki !
Tuliskan soalan jer ...


tell me why????
  • Kenapa Lelaki suka main tarik tali....adakah sebab dia banyak pilihan hati..?
  • Kenapa Lelaki itu EGO.....
  • Kenapa Lelaki itu sukar mengalirkan air mata.....


pssst : LT tak tahu nak tanya ape...ngeh ngeh ngeh...
nak meriahkan je...:D



notakakikudibibirmu :
setiap org ade kelebihan dan kekurangan..
sebabtuh kita dijadikan
lengkap melengkapi....kan kan...


tips : proses perkahwinan adelah proses MENJADI
lebih sempurna...
dan bukan proses MENCARI kesempurnaan

cinta si gadis buta




cinta si gadis buta....

cinta si gadis buta...
malam seakan dingin....
hati terasa sepi...
pandangan...kelam....
rindu sekadar dalam bayangan....

cinta si gadis buta....
kasihnya dia...pada penglihatan dunia...
namun kasihnya DIA pada si gadis buta...
pelihara dia dari pandangan dunia...
yang penuh dusta...berhelah....


nota kakikudibibir mu:

mood : missssing in action...
its not him...droppin by...
lovetank : ZERO..

Tuesday, May 3, 2011

Jujurlah walau sesaat ....


Truth is hard on the heart....
so can we say if anything is hard on the heart, it's the truth



  • sekadar berkongsi...untuk dibaca.....diri sendiri.. dan dikongsi.....@ net...

Jujur adalah Tanda Orang Yang Beriman

Nabi Muhammad saw adalah seorang yang mendapat gelar al amin (orang yang dapat dipercaya) dimasa itu.

Dalam beberapa ayat Al Qur’an, Allah subhanahu wata’ala telah menyeru orang-orang yang beriman agar bersikap jujur. Diantara firman-Nya:

(artinya):

“Hai orang-orang yang beriman bertaqwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang jujur.” (At Taubah: 119)

“Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah dan Katakanlah perkataan yang benar (diantara perkataan yang benar adalah jujur -pent).”

(Al Ahzab: 70)

“Barangsiapa yang beriman kepada Allah subhanahu wata’ala dan hari kiamat, hendaklah dia berkata baik atau hendaknya dia diam (bila tidak bisa berkata baik).”

(HR. Al Bukhari no. 6018 dan Muslim no. 48)

Diantara perkataan yang baik adalah perkataan yang jujur. Bahkan kejujuran itu adalah sumber segala kebaikan.


kebaikan jujur ...
  • mendapat barakah dari ALLAH
  • Jujur sebagai sebab akan diperbaiki dan diterima amalan-amalan lainnya oleh ALLAH
  • Jujur sebagai sebab datangnya maghfirah (ampunan) ALLAH
firman ALLAH :

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dan Katakanlah perkataan yang benar (jujur), niscaya Allah akan memperbaiki amalan-amalanmu dan akan mengampuni dosa-dosamu, …”
(Al Ahzab: 70-71)

Anas RA berkata, "Dalam hampir setiap khutbahnya, Nabi SAW selalu berpesan tentang kejujuran. Beliau bersabda, 'Tidak ada iman bagi orang yang tidak jujur. Tidak ada agama bagi orang yang tidak konsisten memenuhi janji'."

HR Ahmad Bazzar Thobaroni menyebutkan sahabat Abu Hurairah RA berkata, "Rasulullah SAW bersabda, 'Ciri orang munafik itu ada tiga, yaitu bicara dusta, berjanji palsu, dan ia berkhianat jika mendapat amanat (tidak jujur)'." (HR Bukhari).

"Rasulullah SAW bersabda, 'Ada empat sikap yang kalau ada pada diri seseorang maka yang bersangkutan adalah munafik tulen, yaitu kalau dapat amanat, ia berkhianat (tidak jujur); kalau berkata, selalu bohong; kalau berjanji, janjinya palsu; kalau berbisnis, licik'."

(HR Bukhari Muslim)





  • Tiada seorang pun yang bersih dari noda dosa dan kesalahan. bersamalah kita untuk selalu berusaha untuk berjalan diatas prinsip kejujuran

notakakikudibibirmu

Jujur....
itu perlu...
namun 1st step is...
" trust is gained..."
LT : masih belum sempurna...

Sunday, May 1, 2011

ALIVE


I know in reality we can't be together...


I'm afraid to love afraid to love so fast...
because every time I fall in love it never seems to last....

There are times when I can't decide..
whether to see you or not...
I want to see you because I miss you....



but there are times when...
I don't want to see you because i'm afraid...
the fact that you don't see me the way...
that I see you might hurts me even more....


Dear sweet heart ~
Even we can't be together....
so I just close my eyes and you're right here with me...
in my dreams you're mine forever.....
hurmm....i did lie to ma self....
to keep ma self ALIVE...






notakakikudibibirmu
hipokrit itu PERLU...
sejauh mana yang ada kepentingan
yang penting BAHGIA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOGGERS CHAT ROOM