My Mr/Mis V.V.I.P ma Friends Forever

LETs : Exchange Links !!

Friday, July 29, 2011

RAMADAN Datang lagi.....





Lagi beberapa hari kita akan menyambut bulam ramadhan....
ALHAMDULLILAH.....kita seharusnya sujud bersyukur...
kerana diberi peluang dariNYA kerana masih berada dimuka bumi....
salam jumaat buat semua teman...
semalam last aku bekerja as RMT...
terus terang aku katakan aku
rasa sgt BEBAS tapi aku dah
buat yang terbaek....even last keja pun aku
masih bersungguh2...
insyaALLAH rezeki tuh ade...yang penting
aku kena berusaha.......doakan ye kawan2





jom baca ...D copy paste dari
Lengang kangkung..
untuk dikongsi....dan dimanfaat kan




Nabi bersabda, "Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat, Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus dosa-dosa yang terjadi di antara waktu tersebut jika dijauhi dosa-dosa besar.”

(HR Muslim no: 233)

Nabi saw. bersabda, "Sesiapa sempat bertemu bulan Ramadan dan tidak diampun dosanya, maka semakin jauhlah dia dengan Allah" (HR Ibn Hibban)

Nabi saw. bersabda, "Telah datang kepadamu Ramadan, bulan berkah, Allah mewajibkan kamu berpuasa, pada bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu Neraka ditutup, syaitan diikat, dan di dalamnya terdapat malam yang lebih baik dari seribu bulan. (HR Imam Ahmad dan Imam Nasa’i)

Nabi saw. bersabda, "Apabila tiba bulan Ramadan maka dibuka pintu-pintu rahmat." (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda, “Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan kerana iman dan ikhlas mengharapkan pahala dari Allah, maka dosanya yang lalu akan diampun oleh Allah.”

(HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Setiap amalan baik anak Adam adalah untuk dirinya, setiap kebaikan digandakan dengan sepuluh kali ganda bahkan sampai seratus kali ganda. Allah berfirman; kecuali puasa; ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya. Sungguh dia telah meninggalkan syahwatnya, makannya dan juga minumnya demi Aku. Untuk setiap orang yang puasa ada dua kegembiran; kegembiraan ketika berbuka dan kegembiraan ketika bertemu Allah. Perubahan bau mulut orang yang berpuasa lebih baik bagi Allah di bandingkan wangian kasturi". (HR Bukhari dan Muslim).

Nabi saw bersabda, "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir". (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa ialah ketika dia berbuka." (HR Ibn Majah)

Nabi saw bersabda, "Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit".(HR at-Tirmizi)

Nabi saw bersabda, "Bukanlah puasa yang sebenar orang yang hanya tidak makan dan tidak minum, puasa yang sebenar adalah orang yang tidak melakukan perbuatan dan perkataan yang lagha (sia-sia) dan tidak bercakap perkataan yang keji." (HR Hakim, Ibnu Hibban dan Baihaqi)

Nabi saw bersabda, "Apabila seseorang berpuasa, maka janganlah dia mengucapkan perkataan yang kotor dan jangan pula bertengkar. Sekiranya dia dimaki oleh seseorang atau diajak bergaduh maka hendaklah dia berkata: "Sesungguhnya saya sedang berpuasa." (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang tidak meninggalkan cakap bohong dan berkelakuan buruk ketika berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah, baginya hanya lapar dan dahaga sahaja.” (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda,, "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan sungguh-sungguh beriman dan ikhlas kerana Allah semata-mata, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang terdahulu".(HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah pintu yang disebut Pintu Rayyan. Semua orang yang berpuasa akan memasukinya pada hari kiamat dan tidak dibenarkan sesiapa pun selain daripada mereka memasukinya. Lalu dikatakan: "Di manakah orang yang berpuasa?" Lantas mereka pun berdiri dan tidak ada seorang pun yang dapat masuk selain orang yang berpuasa. Apabila sekalian orang berpuasa telah masuk, maka ditutuplah dan tiada seorang pun yang dapat memasukinya." (HR Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Umamah ra, Aku bertanya kepada Rasulullah saw, "Tunjukkan aku satu amalan yang membolehkan aku masuk syurga". Rasulullah saw bersabda: “Hendaklah kamu berpuasa, tiada lagi yang seumpamanya”. (HR Ibn Hibban)

Nabi saw bersabda, “Puasa adalah perisai yang akan melindungi seseorang daripada api neraka”. (HR Ahmad)

Nabi saw bersabda, “Tidak ada seorang hamba yang berpuasa sehari di jalan Allah kecuali Allah akan menjauhkan dia dengan api neraka dengan jarak tujuh puluh tahun perjalanan”. (HR Bukhari dan Muslim)

notakakikudibibirmu ..

teringin nak wat GA tuk follower LT blog
LT gune beruk bang tunggulah sumday..
laju sikit bawu syiok sikit wat blog walking :)
ok :) tengs sume ....termasuk my stalker :*

Wednesday, July 27, 2011

derita itu RINDUku...



Rasa happy hari tuh akan tiba jua...
keranaMU aku kumeninggalkan kerja skrg...
ku tahu rezeki...ada dimana...yang penting
USAHA.......ganbatte...!!!! LT
aku tak tahu nak kabar ape...
pelik sikit bila sum1 hide her/his wall from me????
why..why n why..wondering..
am i do anything wrong????...
sms xreply...??? so its OK....for me...
teringat sum1 ..my robinhood kata..
dia diam sebab aku fofular...
ramai nak kawan ..ramaike?????
kamu kan tahu D mcm mana...
kat webcam...i'm not HOT stuff...
juz a simple gurl ....
bila ku berbicara mengatakan aku AUTA...
dimana rasa percaya ????
ya mungkin sebab belum ketemu...
yang pasti kurindu saat mengenali kamu...
walaupun sementara.....
mr .F @ stand by me pula makin menjauh...
takpelah ku mendoakan kebahgiaan nya....
he is sum1 that i missed the most...
it juz happen..... mereka tahu..
sape yang D suka..sejak ku menapak d sana.
mereka yang menyukai diriku..pun tahu siapa si F...
cuma satu ...F tak tahu mereka tahu....
namun perasaan tak dapat dihalang..kan??
argh.....bak kata dia..
LET bygone be BYGONEs...
takpelah yang penting bufday dia aku
sempat wish ......kan XD..
....

dunia itu...
siapa aku nak menyekat mereka menyukai aku...?
namun soalnya adakah mereka menyukai aku..
seadanya aku ????? dan bukan kerana sebab lain...???
......


sian my B kena stay up late @ opiz dia...
name panggil dia B...sebab dia chumil mcm baby :P ....
naga pulak....bz malam nih ...
teruja pulak....fahmi ;) tegur kat fb ..hikhiks...
long time no see himm....myblogger fren :)
pada kawan2 yg sakit..
get well soon.......okies.....









monolog hati...


desir angin berbicara...
sepoi bahasa irama bermula..
titis hujan....berirama...
tentang cinta ...
tentang duka....

andai ada....cinta
mungkin aku kan setia...
andai ada rindu...
mungkin aku kan selalu disisimu...


notakakikudibibirmu

antuk sudah...
sempat lagi layan..pasal kes jimmy stanley..
huhuks..panas beb......!!!







Monday, July 25, 2011

warkah dari hati .....ku






pejam celik dah nak menyambut bulan ramadhan....
ALHAMDULILLAH aku masih ..bernafas..
keranaMU ya ALLAH.....
kadang2 ku alpa...
ku lupa janji2 ku ya ALLAH..
ku akui..kekurangan diri...
namun janganlah KAU palingkan hatiKU..
dari mengingatiMU....

jom hayati laguni...
one of may fav nasyid...





nih pun best....hayati maksud tersirat :)



jangan berputus asa....

rase happy sebab bakal melepaskan beban....
nak dekat blah asyik kena marah jer...
sakit kepala jer keje....
benda small thing je...
hurm tuh pasal keja...
pasal cinta ??? single lah tanya pulak...
kan dah kata malas kapel..
rase berkenan tunang....ikat...
tapi ntahlah...kadang2...
aku letih memikirkan.....
letih..penat...
ZZzzzzZZZZ...
talk 2 my hand...



madah cinta malam ni....dariku..

'' tanpa keyakinan segalanya sia-sia.."



notakakikudibibirmu...

kehidupan diteruskan...

Sunday, July 24, 2011

ALL i ever want




My tears forming around my eyes...
My fears building up inside...
I'm confused and tired of life...
and i wish everything felt right....

i'm sad and just want to be held...
You will see the fake smile ...
i'm afraid and fed up with the pain.
u will never knew becoz...
feelings are hard to explain...

I need someone to come along...
And take my fears away so they'd be gone...
Someone to keep me warm when i'm shivering and cold...
hug me hold me....
Someone of whom with my future will unfold...
Someone of that i can call my hubby....
Someone to take my hand and hold on tight...
Someone to hold me through the night...
Someone to wipe those tears from my eyes....
Someone who will be faithful and never say goodbye...

Think real hard and i'll figure out that someone ...
maybe its ..YOU....?
I'll make you my everything to my heart ..
you'll have the key.

I'll give ..
i'll make your fears be gone..too.

Because it seems like in this world.....
all that i ever want...
is that someone...


mood : jiwang....hehe
karya

notakakikudibibirmu



" I want to be the girl he's scared to lose..
the one where he can't walk away from knowing she's mad at him,
The one who can't fall asleep without her voice ..
being the last one he hears.

the one he can't live without ...."




authentication dari geng blogger?

saya sedey...
tensyen..
kenapa..
nak update pun takde mood..
korang bace...yang lama punya post jelah
peace....


jangan risau...
korang juz pangkah je..
xpayah isi username
or password...


notakakikudibibirmu...
sape ley bagitau...
ape sal....blog LT jadi mcm ni???
dah mcam POP- UP????? script
tolong plzzzz :(
anyone help....

Thursday, July 21, 2011

pilihan vs kesempatan


Ketika kita berada di tempat pada saat yang tepat, Itu namanya kesempatan.
Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatmu tertarik,
itu bukan pilihan, itu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan,
Itupun adalah kesempatan.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut,
Bahkan dengan segala kekurangannya,
tu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walaupun apapun yang terjadi, Itu adalah pilihan.

Bahkan ketika kita menyedari bahawa masih banyak orang lain
Yang lebih menarik, lebih pandai, lebih kaya daripada pasanganmu
Dan tetap memilih untuk mencintainya,
tulah pilihan.

Perasaan cinta, simpati, tertarik,
Datang bagai kesempatan pada kita.
tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan.
Pilihan yang kita lakukan.
Kita juga berhak memberi peluang
kepada insan yang benar2 cintakan kita
Mungkin org tersebut adalah pilihan yg tepat buat kita..

Kadang2 org yg selalu kita endah x endah yg kita xhamik peduli..
sebenarnya dialah org yg kita cari2 selama ni..
cuma kita terlepas pandang dan kita ttp hiraukan
tentang perasaan kita yg terlalu menyintai kekasih kita
yg kurang memberi kesungguhan seperti yg kita harapkan..
dan dalam pada tu kita nmpak pulak kesungguhan org lain
yang takde kene mengena langsung dengan diri kita
lebih drpd yg ditonjolkan oleh kekasih kita sendiri..

tak salah bg peluang..tak salah mencuba..

walaupun cinta tu takboleh dipaksa2..
tp kita boleh belajar menyayangi die..
belajar menyintai kekurangan dia..
kita lihat dan tgk apa yg die lakukan
disaat2 kita kesorangan dan terluka..
siapa yg berada disamping kita..
yg memberi semangat dan sokongan buat kita..
yg hilangkan kebosanan pada awal2 kita kehilangan kekasih..
tempat kita meluahkan pasaan dan kerinduan pada kekasih
yg tinggalkan kita..siapa yg selalu berada dekat dgn kita..
xpenah bersungut pn walaupun xlekang dibibir kita..
ucap kata2 masih cinta, masih syg dan rindu pada.kekasih yg tinggalkan kita..
Dia tetap ada untuk kita..bila kita perlukan seseorang dia sentiasa ada..
Sikapnya melebihi sikap yg ditonjolkan oleh kekasih kita sendiri..
Xsalahkan memberi peluang..bersikap adil..bukan kah cinta tu kadang2
memerlukan pengorbanan..dan mungkin org tu lah yg kita cari2 selamani..
dan xsalah kata2 dr seorang sahabat..

cinta itu tidak buta tp kita yg telah
dibutakan kerana terlalu cinta dan sygkan seseorang itu..


Cakap tentang pasangan jiwa,

"Nasib membawa kita bersama,
tetapi tetap bergantung pada kita bagaimana membuat semuanya berhasil"



bagi D....
selagi tak membuka HATI...
selagi itu..kita akan dapat menerima seseorang dengan seikhlas hati...
kerana apa..?kerana kita mencari kesempurnaan....
dan aku akui jua......kenyataan itu....
namun kita dewasa...dewasa dengan pengalaman...
yang banyak mengajar kita....
kerana apa? kerana waktu...telah memberi peluang..
untuk kita belajar dari kesilapan...
jatuh cinta ,menyukai seseorang sesungguhnya...
tidak pernah ada istilah salah.....
kerana ia lahir dari perasaan itu sendiri.....
cuma kita diberi akal......oleh NYA
dalam menentukan apa yang baik dan buruk
buat diri kita.......

renungan harini ..:)


Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah: -
1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa
7) Lelaki yang bijak menangani segala permasalahan

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Kegagahan Wanita
Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada Kekuatan perasaan.
Perempuan yang gagah,adalah: -
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


sumber : google ...



peace from d heart





notakakikudibibirmu....

mencintai aku dengan seadanya...
lagu cukup kena dengan
aku.....

Wednesday, July 20, 2011

sekadar mencoretkan...




kadang2 aku berharap ....
aku adalah seorang cikgu mahupun jururawat ..
mesti aku adalah menantu dambaan
mak mentua zaman sekarang...
tapi aku hanya insan yang masih mencari arah...
tidak berkerjaya seperti semegah org lain....
tidak berharta seperti org lain....
hanya ada kaki untuk melangkah...
hanya punya bahu untuk melindung......
hanya ada kasih sayang yang melimpah ruah....

kadang2 aku berharap ....
aku adalah seorang lelaki....
yang ingin mengukuhkan keadaan ekonominya...
tidak perlu memikirkan jurang usia yang makin meningkat...
namun apekan daya aku...
hanya insan yang lemah....
lemah pada fitrah dunia....

kadang2 aku berharap....
yang aku sudah punya keluarga sendiri....
yang bisa ku berikan sebuah kasih syg tak berbelah bagi...
menjadi isteri dambaan sang suami....
menjadi ibu yang misali.....
namun apakan daya aku....
aku hanya mampu melihat..
hanya mampu menunggu....
pada saat yang belum pasti......

kadang2 aku berharap....
hatiku ini tidak dilukai....
tidak tercampak jauh dari sisi....
tidak dibiar menyendiri...
namun apakan daya aku...
hidup itu punya cabaran...
hidup itu punya dugaan ...
nyawa itu pemberian....
pemberian dariNYA.....
ku hanya mampu berdoa...
semoga hidup ini..masih...
dalam redhaNYA....

amin....


notakakikudibibirmu...
i want u love me the way i am...
not the way u want me to be....
ape aku merepek...
layan jelah....babbling...

Monday, July 18, 2011

senyuman itu berbicara




Senyum...
ku hanya mampu tersenyum...
memandang kamu...
sekadar potret maya....

Senyumanku...
berbicara tentang kenangan...
tentang rindu yang dipandang sepi.....
tentang sayang yang masih jauh disudut hati.....

Senyum...
kumasih mampu mengukir senyuman....
menanti ....kamu....
diruangan mimpi....
ku disini....
ku masih mampu tersenyum.....
kerana ku ingin kau melihat aku...
bahgia...
dari sudut berbeza.....kali ini..
saat ini....


by LT


semalam 16 july 2011...
Lt jumpa kawan ....maya..
tengs sudi berjumpa...:)
dan menerima kawan maya kamu ini..
dengan seadanya....

Saturday, July 16, 2011

terbang tinggi2




Terbang …..
Terbang lah tinggi –tinggi …
Pergi menjauh…jauh…dari sisi….
Mungkin tempat mu bukan disini..
Diruang hatiku yang tak bertepi……
Kau bebas…
Pergi…….

Seandainya ..
kau rebah….
kau tak terdaya…
Terbanglah ...
menembusi awan yang biru..
Kembali dan kembalilah kesini….
Tika saat ku yang masih belum berakhir…
Tika masih aku gagah berdiri disini….
Menanti…terus menanti….

Namun ….
kuhanya mampu bermimpi…
Igauan menjadi ngeri…
Yang nyata ternyata jauh dari fantasi…
Indah nya seketika…
Hanya Sedetik rasa…..

by LT..


notakakikudibibirmu

semalam malam nifsu syaaban...:)
harap kawan2 buat amalan ..
malam semalam ...
semoga hari mendatang menjadi lebih baik...
amin ...

Monday, July 11, 2011

rindu itu BUKAN teman




hadirnya dia ... .
dengan rupa...
dengan bicara... .
dengan gelak tawa..
dengan suka duka...

suaranya ku dengari ...
ada sepi bertaut diruang hati...
ada ruang berlagu noktah cinta...
pintanya agar dipenuhi..
pintanya... .agar dicintai... .

namun...
egonya membataskan..
egonya membunuh rasa...
egonya menidakkan kebenaran nya... .

akhirnya..
luluh nya hati..
luluhnya rasa..
pergi tak mungkin kembali..
tersisa hanya ruang kenangan..
tersisa hanya suara kesepian...
ada rasa tersimpul rapi...
ada sendu bertaut duka... .
meminta... rindunya...
agar didengari...
meminta cintanya...
jangan dipandang sepi... ..


by LT


notakakikudibibirmu

kadang kita ditakdirkan
jodoh perkenalan...
namun tidak pula perkenalan itu..
menjanjikan sebuah kebahgiaan yang
abadi.......peace...!..

Sunday, July 10, 2011

Singgah blog aku sat , bleh ?



nak berkongsi....
mari membaca ....:)
tima kasih kerana singgah....
blog LT walaupun sesaat...
korang mmg best :)



dalam kehidupan..
kita perlukan matlamat..
bila ada matlamat..
bawu kiter ade tujuan...
bila ade tujuan...
mesti ade SWOT analisis..
Oops..sudah termasuk bidang d pulak hehe...

aperpun mari hayati ..
benda yang nak dikongsi ni..
sesaat pun jadilah :)


sesungguhnya

DIRI BELAJAR DARIPADA KEHIDUPANNYA

Jika diri diasuh dengan KEANGKUHAN, dia belajar erti TAKABBUR,
Jika diri diasuh dengan KELEMAHAN, dia belajar erti HINA DIRI,
Jika diri diasuh dengan PERMUSUHAN, dia belajar MEMBENCI,
Jika diri diasuh dengan PENTINGKAN DIRI, dia belajar erti MENGKHIANATI.

Namun... ... ..

Jika diri diasuh dengan NILAI INSANI, dia belajar HARGA DIRI,
Jika diri diasuh dengan KEPAYAHAN, dia belajar erti MENGASIHI,
Jika diri diasuh dengan BELAS BUDI, dia belajar erti MENSYUKURI,
Jika diri diasuh dengan MENUKIL KARYA, dia belajar MANFAAT ILMU,
Jika diri diasuh dengan DIDIKAN TAQWA, dia belajar erti HAYATI AGAMA.
Jika diri diasuh dengan JIWA RAKYAT, dia belajar MUAFAKAT,
Jika diri diasuh dengan PENGALAMAN, dia belajar erti HAKIKAT KEHIDUPAN..



renungan... .bersama..

ALLAH berfirman,“Maka ingatlah AKU nescaya AKU akan mengingatimu dan syukurilah atas nikmat-KU dan janaganlah sekali-kali kamu kufuri nikmat-KU.” (Al-Baqarah, 152)
Di antara tanda bersyukur ialah sentiasa bersabar dan teguh iman menerima ujian ALLAH.

Sikap yang bertentangan dengan ini ialah rasa rakus untuk memiliki kesemuanya hingga membabitkan hak orang lain. Orang begini akan semakin kufur apabila dilimpahi nikmat, apalagi tatkala ditimpa petaka. Dia akan mudah menyalah-nyalahkan takdir dan menyalah-nyalah TUHAN.

Dan Islam juga menentang sikap tamak hingga melahirkan perasaan mencintai harta melebihi daripada kecintaan terhadap ALLAH dan Rasul-NYA. Ketika itu suruhan agama dibantah dan dianggap sebagai cara jahat untuk mengambil hartanya.

Ingat janji ALLAH, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti KAMI akan menambah (nikmat) kepadamu dan jika kamu mengingkari (nikmat-KU), maka sesungguhnya azab-KU sangat pedih.” (Ibrahim, 7)


begitu jugak bila kita frust dalam sesebuah hubungan... .@ kehidupan
Firman ALLAH,“Dan sesungguhnya akan KAMI berikan cubaan kepadanya, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang bersabar, iaitu orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan; sesungguhnya KAMI adalah kepunyaan ALLAH dan kepada ALLAH jualah KAMI kembali. Mereka itu ialah orang yang dilimpahi pelbagai kebaikan daripada TUHAN serta rahmat-NYA, dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk hidayah-NYA.”
(Al-Baqarah, 155-157)


bila cinta kerana nafsu...itu semua dunia..
bila cinta mencari keredhaanNYA itulah kehidupan...


Hendaklah cinta kita itu didasarkan kepada cinta ALLAH. Ertinya cinta yang kita berikan kepadanya semata-mata kerana mengharapkan keredhaan ALLAH. ALLAH memberikan kita fitrah itu lalu niatkan dengan fitrah itu boleh menghampirkan diri kita kepada ALLAH swt.
Cintailah sesiapa pun, tetapi pastikan cinta itu dapat memudahkan kita mencintai ALLAH. Sehubungan dengan itu, cinta antara lelaki dan perempuan mestilah diniatkan untuk ALLAH!.

Soalnya bagaimana?
Iringilah dengan niat untuk berkahwin kerana berkahwin itu lebih memudahkan seorang lelaki atau seorang perempuan menyempurnakan agamanya.

Sabda Rasulullah saw, "Apabila seseorang itu berkahwin, sempurnalah separuh agamanya, tinggal lagi separuh untuk disempurnakannya" .

Semoga perkahwinan yang dibina adalah semata-mata kerana ALLAH, dengan tujuan untuk membina rumahtangga muslim, melahirkan keturunan soleh dan solehah, keluarga yang sanggup memikul amanah & dapat melaksanakan segala hukum dan perintah ALLAH swt

Semoga dengan perkahwinan itu juga akan dapat menjaga pandangannya, kehormatan dirinya serta hati dan juga perasaannya supaya sentiasa tunduk dan takut pada ALLAH swt, di samping dapat beribadat dan bertaqwa kepada ALLAH SWT.

Oleh itu, usahlah bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sama ada didorong oleh hasutan nafsu atau pujukan syaitan. Jika tidak ada niat untuk berkahwin, cinta sudah pasti bukan kerana ALLAH. Hakikatnya cinta itu adalah cinta terlarang yang akan membawa kemusnahan pada sebelah pihak atau kedua-duanya sekali...


notakakikudibibirmu
kita hanya mampu merancang....

Friday, July 8, 2011

cintai aku dengan apa adanya....



Ku sedar ku tak seberapa

Jika dibanding mereka

Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias

Hanyalah hati yang ikhlas

Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya

Mencintai aku bukan kerana rupa

Dalam waktu sedu

Dalam waktu hiba

Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya

Sanggup menerima insan tak sempurna

Atau mungkin cinta sebegitu hanya

Kisah dongeng saja


tajuk lagu : kisah dongeng

by stacy...


untuk renungan

by google..

Ketika kita bertemu orang yang tepat untuk dicintai, ketika kita

berada di tempat pada saat yang tepat. Itulah kesempatan.

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuatmu tertarik. Itu

bukan pilihan, tu kesempatan.

Bertemu dalam suatu peristiwa bukanlah pilihan, itupun adalah

kesempatan.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut, bahkan dengan

segala kekurangannya. Itu bukan kesempatan, itu adalah pilihan.

Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walaupun

apapun yang

terjadi. Itu adalah pilihan.

Bahkan ketika kita menyadari bahwa masih banyak

orang lain yang lebih

menarik, lebih pandai, lebih kaya daripada pasanganmu

Dan tetap memilih untuk mencintainya, itulah pilihan.

Perasaan cinta, simpatik, tertarik, datang bagai kesempatan pada

kita. Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan. Pilihan yang

kita lakukan.

Kita mungkin kebetulan bertemu pasangan jiwa kita, tetapi mencintai

dan tetap bersama pasangan jiwa kita, adalah pilihan

yang harus kita

lakukan.

Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk

dicintai TETAPI untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna.







notakakikudibibirmu

sleepy...esok jalan jem....

Kelebihan Surah Al Ikhlas




Kelebihan Surah Al Ikhlas

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing
kepanasan.Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian
diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu)tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:


Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara
sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.
Sabda Rasulullah SAW lagi:


Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat
Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.



tazkirah tambahan ....


Nabi saw. bersabda, “Takbur/sombong itu ialah menolak apa yang benar dan memandang hina kepada orang lain." (HR Muslim).

Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri."(Surah An-Nisaa', sebahagian ayat 36)

Nabi saw. bersabda, “Tidak akan masuk syurga, sesiapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan."(HR Muslim).







sumber : tazkirah , dan

lenggang kangkung..


notakakikudibibirmu

sekdar perkongsian apa yang D baca
untuk manfaat bersama...
salam JUMAAT

Thursday, July 7, 2011

LABEL




who r U to LABEL me..????


dah mcm melabel barang....
beli barang....
ade yang 1st hand ade yang secondhand...
konsep bisnez...label nih cukup penting...
sepanjang aku jadi RMT...nih..
aku dah tahu semua operation kedai..
so aku ley lah bukak kedai sendiri..
ceit berangan jep...
aku tak suka label org...
ntah napa aku...xsuka gak org LABEL aku...
dah mcm hape je.....
aku xbagus...dan xpernah CLAIM aku hebat..
tapi haritu aku puas hati dapat kenakan
awek tuh...sesuka hati nak refund..
dah kata semua ade T&C terkebil2..dia
nak bayar benda mahal tuh..haha
sib baek aku xkejam....
senyum pun susah....
tahu pulak nak meraih simpati...
aperpun aku keja ade prosedur....



:: act like a PRO...be PRO.. ::




notakakikudibibirmu

ade aku kisah ...
kah kah kah....
tak tahu cerita....sHUT Up....
don't wanna hear YOU.....




jom hayati....
forget about price tang...
can i...hahaha
sila belanja saya...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOGGERS CHAT ROOM