My Mr/Mis V.V.I.P ma Friends Forever

LETs : Exchange Links !!

Tuesday, September 13, 2011

Adakah Jodoh Pertemuan telah Ditentukan?Jodoh, rezeki dan ajal merupakan ketentuan yang ditulis di Luh Mahfuz. Jodoh juga boleh diikhtiarkan dengan doa. Doa yang dibawa naik makbul maka akan berlakulah jodoh dengan izin Allah taala... ."
"jodoh pertemuan ditangan Tuhan", "Ajal Maut ditangan Tuhan", sebenarnya berkait rapat dgn pemahaman kita ttg taqdir, yg dibelakangnya ialah keimanan kita pada qada' dan qadar .

Bagi D...
Jodoh ni adalah kurniaanNYA..
penceraian adelah perkara
yang HALAL namun dibenci olehNYA...
sbb org yg bercerai ni bukan Allah SWT yg tentukan... .tapi kita sendiri yang mahukan... mungkin dah give up..tak bersyukur dgn apa yg yg diberi oleh Nya..Kalau mereka berusaha utk menyelamat kan Jodoh mereka dah tentu akan kekal...
bagi d jodoh tuh..adelah..termeteraikan ...
ungkapan aku terima NIKAHNYA... ... ... .
akad dan nikah... ..

dan bukan sekdar sy SAYANG awk... bla bla bla... .

sekadar renungan bersama...

"Dan kamu tidak dapat menentukan kemahuan kamu (mengenai sesuatupun) kecuali dengan cara yg diatur Allah, Tuhan yg memelihara dan mentadbirkan seluruh alam "
At-Takwiir 29

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah diri mereka." - Ar-Ra'd 11.

Sabda Rasullullah s.a.w
"Sebaik perkara itu ialah pertengahan"

INFO extra : Takrif Nikah

i) Dari segi bahasa : Ikatan atau simpulan.
ii) Dari segi istilah Syarak : Suatu Ikatan atau akad yang menghalalkan pergaulan dan membatas hak dan kewajipan serta bertolong-tolong di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan yang di antara keduanya bukan mahram.

2. Perkahwinan adalah merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. dan digalakkan di dalam Islam serta dituntut oleh Hukum Syarak, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

" Nikah itu adalah sunnahku, maka sesiapa yang benci sunnahku maka sesungguhnya ia bukan dari golonganku ". ( Riwayat Ibnu Majah )

3. Dalil yang menunjukkan bahawa perkahwinan itu dituntut oleh syarak adalah seperti berikut :

* Dalil dari Al-Quran yang bermaksud :

"Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan lain dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil( di antara isteri-isteri kamu) maka berkahwinlah dengan seorang sahaja". ( Surah An - Nisaa' - Ayat 3 )

Dalil dari As-sunnah yang bermaksud:

"Wahai pemuda-pemuda, sesiapa yang mampu di antara kamu (mempunyai belanja serta keinginan) hendak berkahwin, hendaklah ia kahwin, kerana sesungguhnya perkahwinan itu akan memejamkan matanya (terhadap orang yang tidak halal dilihatnya) dan terkawal kehormatannya dan sesiapa yang tidak mampu berkahwin hendaklah ia berpuasa, bahawa puasa itu menjadi benteng". ( Riwayat Muslim )

Jadi kesimpulannya dalam soal jodoh/maut/rezeki ini kita manusia perlu berusaha .. ttg terjadinya ia atau tidak, maka itu terserah pada keputusan Allah s.w.t .. atas izinNya ..

sumber hadis : google ,iluvislam...etc

yang baik datang dariNYA
yang jelik datang dariku ...

Sekian Wallahu'alam.

psst :
JODOH..mencari atau menunggu???
amu decide...okeyh
notakakikudibibirmu

mendirikan masjid itu ibadah..
dan jugak sunnah :)
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOGGERS CHAT ROOM