My Mr/Mis V.V.I.P ma Friends Forever

LETs : Exchange Links !!

Tuesday, December 31, 2013

kiasan hati : Ruang untuk Bicara


Saat ini....
tiada lebih pilu....
dari memikirkan rayuan hati ...
dipandang sepi....

Saat ini....
tiada lebih bermakna...
dari mempunyai ruang...
untuk berbicara...

Saat ini...
Segalanya jauh dari gengaman...
Punya impian namun tinggal ...
angan-angan...
Cuba berdiri teguh namun ia makin...
rapuh....
Cuba berlari namun ia terhenti...
Cuba tabah namun ia seakan ..
rebah.....

Namun ku tetap disini....
Masih memikirkan kebahgian orang lain...dari diri sendiri...
Ku kan pergi ....
menyimpan sisa kenangan...
ku kan pergi...
jika ini semua ketentuan...

namun...
izinkan ruang ini  berbicara...
tatkala...
monolog hati tetap meronta-ronta..
ingin bahgia walaupun seketika....
ingin dicintai walaupun sering dilukai....

notakakikudibibirmu....
salam tahun baru 2014...
dari galaxy Y ku....

" Sesungguhnya..
tanpa rasa percaya...
sebuah hubungan ...
tidak akan kemana-mana..."

jumpa di tahun baru.....:)..

Sunday, December 29, 2013

Kiasan Hati : Aku Masih Disini



Assalamualaikum....
Selamat hari ulangtahun kelahiran buat aku....
semoga panjang umur dan murah rezeki...
yess me lew....yang ke-20 an goin to 30...
My 1st wishes is from my BFF which is this morning on 28..
consider jerlah....next my sista...and my father...

SMS from my dad :
SELAMAT HARI JADI KE -2& , DAH TUA ANAK ABAH ?
ABAH MENTA MAAF ! KERANA TAKADA PASA...KE KEKE SORYY

PASA?? mybe hadiah....agaknya la...
aku pun balas tengs abah...
mase tu aku kat tesco....
gimik tui kan heheh...
padahal balik rumah hadap je ayah aku...
tak kisah lah....
anak pompuan sampai bila2 ...
anak ayah.....urmm...

'' Anak abah dah besar.....tengs abah...
sebab abah , along ada....didunia...along bersyukur....
along tahu , abah risau takda orang jaga along....
sejak abah disahkan sakit jantung..."

bila-bila abah sebut abah hidup nak tengok menantu...
hati along sangat hiba....(T.T)
along , cuba abah ...cuma jodoh tu lambat ...
semua diatas ketentuanNYA.....
harapan along nak abah tengok along berumah tangga....
along juga harap along dapat cube yg terbaik utk bahgia kan...
abah n mummy...selagi nafas ni belum terhenti...
walaupun semua serbe sederhana....
along akan cuba...
along tak dapat janji dpt beri abah menantu atau cucu...
along serahkan semua itu padaNYA....
along masih ingatlagi...
along suruh abah kuat masa abah sakit kat wat CCU..kat HKL...
along tahu along bagi harapan....
harapan yang abah kena kuat sbb abah lum timang cuculagi...
tapi abah.....sesungguhnya.....
along yang tak dapat terima kehilangan abah...
terasa rebah jer....
bila saat itu terjadi...
Dr .kata abah tiada harapan..
tipis...tapi semangat abah kuat...
semangat tentera abah pun kuat...
ALHAMDULILLAH abah selamat....
..


Usia hanya Angka...
Saat yang diabadikan tu lebih penting....
hayati suka,duka  kehidupan kerana ia
memberi erti hidup yang sebenar....

notakaki...
Syukur aku masih disini...

sambungan esok...





Sunday, December 8, 2013

Mengusung Rindu




Gundah gulana ,
Resah gelisah ,
Pilu nan hiba ,
Jalan cerita yang sama ,
Tidak berubah rentak masih samar ...



Andai ku tahu ini akhirnya ,
Mungkin dari dulu tidak mencuba ,
Cuba untuk menyinta ,
Cuba untuk setia ,
Cuba untuk mengharap pastinya....



Sayang seakan tidak terlihat ,
Rindu seakan tidak bertamu ,
Hanya membuai resah yang tidak sudah-sudah ,
Lena diulit mimpi yang jauh dari realiti....



Aku masih disini..
Mengusung rindu ini...
Sampai suatu ketika nanti ...
Andai diri lelah menanti...
Biar segalanya bersemi...
tentang sebuah rindu tidak bertepi...



notakakikudibibirmu :
karya....
inspirasi dari lagu : mengusung rindu- spin

Dalam senyum ini ada tangisan
Tangisan seorang insan terluka
Dalam jiwa ini ada pilunya
Pilu yang membuat aku menangis..






Thursday, December 5, 2013

Damba kasih




Di Bayangan mentari...
Aku kealpaan...
dusta dunia penuh kepura-puraan ...
namun ...
ku tahu kehidupan harus diteruskan...
ku tahu ada hikmah disetiap kejadian ...


Sesungguhnya...
Segala dugaan adalah dariNYA...
Segala yang kita dambakan hanya mampu direncana...
Yang menentukan hanya DIA...DIA...

Tabahkan hati ini...
Disaat aku kelukaan...
Kecewa kehampaan..
Tercalar ketabahan..
Kerana tidak semua Impian akan jadi kenyataan...



Duhai Hati...
Usah mengejar dunia...
seakan hidup selamanya....
hanya penuh debu-debu dosa....
Suburkan iman dihati......
Setiap ujian pembuka jalan untuk kembali.....
kembali kepadamu ILLAHI.



Aku kepasrahan mendambakan ...
Jernih embun kasih sayangMU ...
Rahmati perjalananku..
Bahgiakan kedua orang tua ku...
Amin Ya Rabbal Alamin...







gambar : google
inspirasi : damba kasih by in team...

notakakikudibibirmu :

mati itu Pasti.....





Tuesday, November 19, 2013

Sepi itu Bisu






Sepi...
Berlagu gundah.
Bait liriknya penuh bermadah...
jiwa bergelora...
menahan rindu yang semakin parah....



Sepi...
Airmata menjadi peneman...
Tatkala rindu hanya dipinggiran...
Tatkala ucapan sayang hanya sandaran...
Sepi...
mengharap rindu bertamu...
mengharap harapan bersatu...


namun...
Sepi itu bisu...
zahir tidak terlihat...
hanya pada yang mengerti...
tentang erti...S.E.P.I ...


karya : lady D
notakakikudibibirmu...
out of nothing at all ..



gambar : pakcik GOOGLE

Thursday, October 24, 2013

hari - 3 : Berperang dengan diri sendiri




apa macam syiok tak tajuk entry....
ni dah masuk ke tiga ...tanpa nasi & roti ,
no sugar & junk food , cokelat pun NO...
but then more water.....and
yesss i bercinta dengan mr T aka tandas uooolsss...
memang bukan mudah tapi yet ....pelan2 lah uooolsss...
nak cerita ni...semalam aku hampir terbabasss...
yer terbabas macam lori langgar bas giteww...
sebab dah terbiasa lepas makan mesti beli JUNK food...
(tak faham sila tanya pakcik google ai..)
bestie i wat masa ni...
sambung kisah semalam....
tetibe mahu beli junk food dekat mesin SEGERA...
dah berapa langkah...terhenti...tersentak...
nafsu mengatakan YESSS...semangat , mengata NOOOO ...
tertelan secubit roti....maaf ngak bisa makan....terlupa...
tapi setelah kira tak sampai 20 carb pun semalam....



Persepsi tempat kerja...

'' akak makan sikit betul " '' akak diet ke ? "
 " sambil sinis2...pui ...hahahah
 aku cuma membalas dengan senyum jer uoools...
dugaan paling kuat adalah kena PERLI...
oooh if only they in my SHOE...
menyampah!....biaq pi lah aku nak makan sikit ka...
bukan nak motivate kitew....
cuma reti menjatuhkan....
Sebb tu aku xramai kawan pompuan...(sbb aku dulu boyish )
benci yg mulut PUAKA...harap maklum...aku lagi PUAKA..ekekke
puaka aku sikap diam dan malas melayan..ini hidup aku..
aku yang pilih...so GET a LIFE derrr....semua dop usha bekal...
ehemmm sejak diet nih ...aku diwajibkan masak utk bekalan...
lagi SAVING ....minyak pun sikit giler...ade lah sesudu...
aku cuba lakukan induksi....2 weeks ni...untuk bagi badan aku
stabil dgn corak pemakanan atkin ni...if dah ok.....need some workouts ! yaw..
lain org lain cara....kan..heee...its never too LATE to change...



Quote for read

Quotes






Penerimaan family ...?

abah aku suke sonok gila....
yelah dia risau aku sakit macam die ekekekek....
tp tgk dia semangat supportive aku..
walaupun xsupport duit...xpelah...
aku sangat happy.....
tercabar naluri kelakian aku...
bila tgk ada yang lagi yang lebih gemuk...
jadi kuwus dgn diet ni..
why NOT aku ???
tukar mind SET..
lagipun diet nih bukan semua tak boleh makan..
telur,ikan,ayam,daging sume boleh cuma ada makanan
kena low carb itu syarat...
dan yes...minum air masak 3-4l memang memenatkan aku...
ada yang tanya kenapa nak turun berat....

takda siapa yang suruh...pun
aku yang mahu sendiri...
I'm HAPPY single gurl (belum berkahwin ;p )
and LOVED by my family dan kawan2
biar mulakan sekarang kita tengok after induksi...
sesuai ke idak diet gini...dengan badan aku..yg comellll da boom



Penerimaan diri ....

Aku cuba yang terbaik...
takda apa mustahil ...
walaupun aku ade gastrik..
diet nih galakan kan org sarapan....
dan bukan xmakan lansung..
cuma induksi dia...2weeks byk benda tak boleh makan....
termasuk buah buahan.....sekian....



p/s : takda lah nak badan sampai kering gitew...
mantap2 pun ok hahaha....

Winners feel like winners
Losers feel like losers
How do you feel?...

I’m not telling you it’s going to be easy – 
I’m telling you it’s going to be worth it.

Quote...;) for motivate!!





















reason hahah...







Tuesday, October 22, 2013

2 Minggu Induction : my 1st day....WooOOoT



ari ni first day aku ...untuk berdiet atkin....
secara muktamad nya aku cuba bukan sebab kerana..
paksa atau terpaksa......
my body yang mahu...bila fikir when...until when..so i decide to at least cuba..
and yes...i need to flushh the fat away....but stil nampak superb lah in a good way...! pui..:p
silap in healthy way......ok fine 2 weeks induction nampak macam senang but then...
untuk orang yang comel macam aku ni...lemak dah tahap tepu...!!! sapa sayang saya 
macam ni......u all memang rabun and awesome...sayang ketat3......heeee



banyak step yang kena amik...aku tak mahu gelojoh ..kita cuba buat step by step ...
nothing imposibble kan......I'm not trying to scare kawan2 yang nak mencuba but kita sama-sama prepare
kita kena mindset ..!!!

My menu for breakfast :
telur goreng hancur minyak sayuran sedikit 
dan hotdog ramly yang daging tu 
teh hijau no sugar ....

aku tak sure bape carb but , minyak tu takda carbo , hot dog ramly yang daging
100g = 5.4g ( lupa nanti update balik ) carb sepekat ada 300 g /10 = 30g  
lebih kurang 1.2 carbo pas calculate per hotdog

lunch 
satu ikan goreng 
sawi goreng 
telur hancur sikit 

dinner 
ikan kot 

makan sebelum kul 9 
kurangkan perasa @ process food 
make sure be FUSSY baca label.....
#selfNOTE

MAKE SURE air 3L wajib habiskan per DAY - (-.-) OOooh my...

People – I will always be fat, no matter what weight I am. I’m sure you’ve heard the saying that inside every fat person is a thin person trying to get out. Well, inside every thin person who got that way by losing a lot of weight is a fat person who is really pissed and wants an entire box of Oreos – and maybe a quart of milk to wash them down -NOW!

p/s -
mungkin aku perlukan lebih hari dari 2 weeks...
mungkin aku xupdate selalu tentang menu...
korang boleh tanya pakcik GOOGLE
but then wish me luck !!!...
1st time ...biasakan diri tanpa NASI......OOooooH NOOO!
berat masa SPM 50kg...now...please stop ASKING or QUESTIONING..
i cepat TACING...heeee...;p... 
chaiyok!!!...

being fat and loved by people around me ....always be a SUPER DUPER SPECIAL thingy in my LIFE...but to be more attractive than ever always be dream for fat gurl all around the world ..
I'm tryin my best if it doest suit me.....terpaksalah quit...

notakakikudibibirmu
sebab utama , aku nak badan rasa lebih ringan senang nak beribadat ....aka kurangkan kemalasan atau suka bertangguh2 ...so benda 1st aku kena lawan adalah nafsu makan ...aku nak jauhkan penyakit jugak...risau kolestrol....ke ape ker.....i;m gettin old.....yes i am...sekian..
nothing is too late...(betul ke aku speaking ni heheheheh) 

Blog ni macam-macam ado...heee..




Kurangkan BERAT : Mari BERATKIN aka DIET atkin





Peringatan: Pregnant ladies dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet!!! Consult doctor anda sebelum mengamalkan diet ini...! 



Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah: 

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 
2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
3. Pre-maintenance 
4. Lifetime Maintenance 

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction. 

Semasa 2 Minggu Induction: 

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya. 

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. 

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi. 

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada). 

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi! 

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis. 

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal... 

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong. 

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.
 


******************************************************** 

Boleh Makan: 

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung. 

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis... 

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal. 

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi. 

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun... 

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari. 

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit. 

8.) Nak makan burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je... 

9.) Pizza? Makan topping kat atas je, roti kat bawah tu kasi orang yang tak perlu diet... 

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan. 



Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan! 

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)


Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

InsyaAllah, try diet ni selama 2 minggu, anda boleh lihat hasilnya.


sumber yg korang boleh rujuk : http://www.atkins.com/Home.aspx
notakakikudibibirmu :

Pastikan anda mempunyai tahap disiplin yang tinggi masa buat induction tu ye.. Tapi lau rasa tak boleh tahan even hari pertama pun, better korang stop dan cuba la cara lain ye.. Sebab bukan semua orang boleh tahan kan bila tak boleh ambil karbohidrat, saranan saya cuba kurangkan dulu bila perut dah biasa baru boleh start induction.. 

Friday, October 18, 2013

Munajat Cinta Sekeping Hati



Ujian paling berat bagi seorang yang kaya ialah jatuh miskin atau kehilangan salah satu daripada hartanya yang paling disayangi. Kala inilah kesabaran akan tercabar. Kalau tadi Islam membenarkan sikap tidak puas sebagai pendorong untuk manusia terus berusaha, sekarang Islam melarang sikap tidak puas hati kerana ditimpa ujian.

Sikap begitu seolah-olah mencabar TUHAN dengan kata-kata,
 “Hai, TUHAN, setelah ENGKAU berikan aku kemewahan tiba-tiba ENGKAU ragut kembali. Untuk apa aku diberikan kemewahan dahulu kalau sekarang aku dimiskinkan semua. Ini merosakkan nama baik aku di tengah masyarakat. Macam mana aku hendak hidup sekarang? Hutang aku semakin banyak, penghinaan orang semakin bertambah-tambah?" 


Sikap yang patut ditunjukkan ialah bersyukur kepada ALLAH kerana memberi peluang untuk memperbaiki diri. Setiap ujian tentunya bersebab. Sebab apa ALLAH berbuat begini? Sebab apa ALLAH berbuat begitu? Sebabnya sekian-sekian. Sebab apa ALLAH jadikan manusia? Supaya manusia beribadah kepada-NYA. Sebab apa ALLAH jadikan pokok, supaya manusia mendapat manfaat daripadanya. Dan begitulah seterusnya.
Dalam berdepan dengan ujian baik kekurangan harta mahupun yang melibatkan nyawa, tiada perkataan lain yang boleh diucapkan melainkan “sabar” dan “redha”. Hanya dua perkataan ini boleh menyelamatkan seseorang itu daripada dimurkai ALLAH. Dimurkai bererti berdosa dan dosa kalau tidak dibasuhi dengan taubat, jawapannya Neraka.

ALLAH berfirman, “Maka ingatlah AKU nescaya AKU akan mengingatimu dan syukurilah atas nikmat-KU dan janaganlah sekali-kali kamu kufuri nikmat-KU.” (Al-Baqarah, 152)


Di antara tanda bersyukur ialah sentiasa bersabar dan teguh iman menerima ujian ALLAH.
Sikap yang bertentangan dengan ini ialah rasa rakus untuk memiliki kesemuanya hingga membabitkan hak orang lain. Orang begini akan semakin kufur apabila dilimpahi nikmat, apalagi tatkala ditimpa petaka. Dia akan mudah menyalah-nyalahkan takdir dan menyalah-nyalah TUHAN.
Dan Islam juga menentang sikap tamak hingga melahirkan perasaan mencintai harta melebihi daripada kecintaan terhadap ALLAH dan Rasul-NYA. Ketika itu suruhan agama dibantah dan dianggap sebagai cara jahat untuk mengambil hartanya.

Ingat janji ALLAH, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti KAMI akan menambah (nikmat) kepadamu dan jika kamu mengingkari (nikmat-KU), maka sesungguhnya azab-KU sangat pedih.
 ” (Ibrahim, 7)

begitu jugak bila kita frust dalam sesebuah hubungan....@ kehidupan

Firman ALLAH, “Dan sesungguhnya akan KAMI berikan cubaan kepadanya, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang bersabar, iaitu orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan; sesungguhnya KAMI adalah kepunyaan ALLAH dan kepada ALLAH jualah KAMI kembali. Mereka itu ialah orang yang dilimpahi pelbagai kebaikan daripada TUHAN serta rahmat-NYA, dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk hidayah-NYA.” (Al-Baqarah, 155-157)


mencari cinta....
Hendaklah cinta kita itu didasarkan kepada cinta ALLAH. Ertinya cinta yang kita berikan kepadanya semata-mata kerana mengharapkan keredhaan ALLAH. ALLAH memberikan kita fitrah itu lalu niatkan dengan fitrah itu boleh menghampirkan diri kita kepada ALLAH swt.
Cintailah sesiapa pun, tetapi pastikan cinta itu dapat memudahkan kita mencintai ALLAH. Sehubungan dengan itu, cinta antara lelaki dan perempuan mestilah diniatkan untuk ALLAH!.

Soalnya bagaimana?
Iringilah dengan niat untuk berkahwin kerana berkahwin itu lebih memudahkan seorang lelaki atau seorang perempuan menyempurnakan agamanya.

Sabda Rasulullah saw, "Apabila seseorang itu berkahwin, sempurnalah separuh agamanya, tinggal lagi separuh untuk disempurnakannya" .
Semoga perkahwinan yang dibina adalah semata-mata kerana ALLAH, dengan tujuan untuk membina rumahtangga muslim, melahirkan keturunan soleh dan solehah, keluarga yang sanggup memikul amanah dapat melaksanakan segala hukum dan perintah ALLAH swt
Semoga dengan perkahwinan itu juga akan dapat menjaga pandangannya, kehormatan dirinya serta hati dan juga perasaannya supaya sentiasa tunduk dan takut pada ALLAH swt, di samping dapat beribadat dan bertaqwa kepada ALLAH SWT.

Oleh itu, usahlah bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sama ada didorong oleh hasutan nafsu atau pujukan syaitan. Jika tidak ada niat untuk berkahwin, cinta sudah pasti bukan kerana ALLAH. Hakikatnya cinta itu adalah cinta terlarang yang akan membawa kemusnahan pada sebelah pihak atau kedua-duanya sekali


bercinta demi mencari keredhaanNYA...
jum amalkan....


Ya Allah,jika aku jatuh cinta,cintakanlah aku pada seseoarng yang
melabuhkan cintanya padaMU agar
bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu...

Ya Muhaimin,jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar
tidak melebihi cintaku pada MU......

Ya Allah, jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMU ,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang nafsu.......

Ya Rabbana jika aku jatuh hati ,
jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada hati MU....

Ya Rabbul Izzati,jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan MU.......

Ya Allah jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurga MU.....

Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasih MU,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya
bermunajat di sepertiga malam terakhirMu......

Ya Allah jika kau jatuh hati pada kekasih MU,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepada MU......

Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasih MU,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga
melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada Mu.........

Ya Allah engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta pada Mu,telah berjumpa pada taat MU.telah bersatu dalam dakwah pada MU,telah berpadu dalam membela syariat Mu.kukuhkanlah ya Allah ikatannya.kekalkanlah cintanya. tunjukkanlah jalan-jalannya .penuhilah hati-hati ini dengan nur MU yang tiada pernah pudar. lapangkanlah dada-dada kami dengan limpahan keimanan kepada MU dan keindahan bertawakkal di jalan
MU............




BACA jugak...



LT mahu berkongsi MADAH tentang CINTA
yang diambil dari pakcik GUGIL aka GOOGLE

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta...

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati.

rasa percintaan lebih pahit dari hempedu .Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu - Raja Pedang Deir

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.
Berkemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan berkemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan di dalamnya.

Cinta kepada harta ertinya bakhil, cinta kepada perempuan ertinya alam. Cinta kepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya Takwa.

Lemparkan seorang yang bahagia dalam bercinta ke dalam laut, pasti ia akan membawa seekor ikan. Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti ia akan mati kelaparan.

Seandainya kamu dapat berbicara dalam semua bahasa manusia dan alam , tetapi tidak mempunyai perasaan cinta dan kasih, dirimu tak ubah seperti gong yang bergaung atau sekadar canang yang gemerincing.

Cinta adalah keabadian...dan kenangan adalah hal terindah yang pernah dialami

Siapapun pandai menghayati cinta tapi tiada siapa yang pandai menilai cinta kerana cinta bukan objek yang boleh di lihat oleh mata kasar. Sebaliknya cinta hanya dapat ditilik melalui hati dan perasaan.

Cinta mampu melunakkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta !

Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

Kamu tidak pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu,dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.
Andainya hadirnya cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir.

Cinta sesuatu yang mengasyikkan,ia boleh membuat kita hilang kewarasan fikiran. Cinta juga sebenarnya indah jika pandai menghayatinya. Sebaliknya cinta boleh jadi racun jika tersalah tempat. Apa pun cinta itu buta.

Anyamlah buih-buih di laut demi membuktikan cinta yang suci tanpa menodai keaslian pantai itu.
Cinta sebenarnya tidak buta. Cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan.

Apa yang buta ialah bila cinta itu menguasai dirimu tanpa pertimbangan.


IF I COULD GIVE U ONE THING IN LIFE I WILL GIVE U THE ABILITY TO SEE URSELF THROUGH MY EYES 
ONLY THEN WOULD U REALIZE HOW SPECIAL U R TO ME

AKU CINTA KAMU KERANA ALLAH


untuk koleksi TAZKIRAH yang lain

KLIK


notakakikudibibirmu


Selamat HARI JUMAAT semua ;)sekadar berkongsi..

Sabda nabi Muhammad SAW,


Sampaikan daripadaku walau sepotong ayat .”
Allah SWT berfirman dalam

[ surah al-Maidah ayat 2]

Bertolong-tolonglah kamu berbuat kebaikan dan takwa dan
janganlah kamu bertolong-tolongan membuat dosa dan aniaya.” ."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOGGERS CHAT ROOM